Kunstmaatjes:

Historie:

Kunstmaatjes is een samenwerking tussen kinderen van de Nicolaasschool en cliƫnten van de Kunstfabriek (zelfstandig dagactiviteitencentrum voor mensen met een verstandelijke beperking, Stichting Dichterbij) i.s.m. met Muzelinck centrum voor de kunsten. In 2008 is deze samenwerking tot stand gekomen toen het toenmalige CreaCopy contact wilde leggen op een school. Samen met de Nicolaasschool is het huidige format tot stand gekomen.

2011 was het jaar dat we we een kinderlintje hebben mogen ontvangen van de gemeente Oss.

Doel:

Het doel is om kinderen op een creatieve en sociale manier in aanraking te laten komen met mensen met een beperking en andersom. Het deelnemen aan de maatschappij, verschillen accepteren en samenwerken staan centraal.

Project:

Kinderen uit groep 6 mogen aangeven of ze belangstelling hebben om samen met een Maatje van Kunstfabriek een kunstwerk te maken. Met een ronde van Kunstmaatjes kunnen 7 kinderen meedoen (+1 invaller). De Kunstmaatjes werken ongeveer 7 weken op een deel van de ochtend aan het project. De lessen worden gegeven door Muzelinck, centrum van de Kunsten. Begeleiding is er verder vanuit een medewerker van de Kunstfabriek, ouders van school, en evt. andere vrijwilligers/stagiaires. Kinderen die niet daadwerkelijk deel kunnen nemen worden wel betrokken bij het project middels het schrijven van gedichten en het tekenen van de uitnodiging voor de expositie. Na de lessenreeksen volgt er altijd een tentoonstelling van het gemaakte werk. Deze vindt plaats op een geschikte openbare plek.

Bij de begeleiding kunnen we niet zonder de hulp van enthousiaste ouders! Zij begeleiden het lopen heen en terug en helpen tijdens de lessen.

Ook na een projectronde blijven de (zeker de deelnemende) kinderen meer dan welkom bij de Kunstfabriek.

 

 

Deco-groep:

Ook gaan de cliƫnten onder begeleiding van een medewerker van de Kunstfabriek samenwerken met de Deco-groep van school. Er worden dan versieringen en/of schilderwerken aangebracht op de ramen, en kunstwerken van de Kunstfabriek (en evt. Kunstmaatjes) worden geplaatst in de vitrine.